Apie alergijas - lėtinė alergija


Vis daugiau ir daugiau žmonių kenčia nuo alergijų, todėl šį kartą kaip tik apie jas. Kas sukelia alergijas, kodėl jos atsiranda ir kaip jas gydyti. Alergijų yra labai daug ir įvairių: maisto alergijos, žiedadulkių alergijos, chemikalų, odos ir t.t.

Alergija gali pasireikšti įvairiais simptomais – čiaudėjimu, odos išbėrimais, niežėjimu, sloga, viduriavimu,vidurių pūtimu ar užkietėjimais ir net sąmonės netekimu. Alerginės reakcijos  silpnina imuninę sistemą, eikvoja organizmo energiją, atitraukia ją nuo jos pagrindinio darbo – organizmo apsaugos bei "remontavimo".  Todėl dažnai nuo alergijų kenčiantys žmonės yra labiau linkę į įvairias ligas, infekcijas, jaučiasi pavargę.

Yra manoma, kad 50-80 % atvejų normalus imuninės sistemos funkcionavimas priklauso nuo gero žarnyno bakterijų balanso.  Kai tai sutrinka, žarnyne įsivyrauja "blogos bakterijos", žarnyno sienelės išplonėja ir nesuvirškinti ar nepilnai suvirškinti baltymai bei kitas nepilnai suvirškintas maistas patenka į kraują. Imuninė sistema jų neatpažįsta, palaiko priešais ir atakuoja. Taip išsivysto alergija įvairiems maisto produktams, ypač baltymams, nes baltymai turi daugiausiai šansų būti nesuvirškinti.  Todėl dažniausiai maisto alergija pasireiškia baltyminiam maistui - pieno produktams, riešutams, kiaušiniams, sojai. Daugelis žmonių yra alergiški ar netoleruoja kviečių dėl juose esančio baltymo gluteino. Šiandiena kviečių veislės yra modifikuotos taip, kad juose būtų kuo daugiau gluteino (nes gaunasi geresni kepiniai ir taip geriau prekybininkams). Deja, žmogui tai nieko gero neduoda, nes organizmas yra neprisitaikęs apdoroti didelį kiekio gluteino. Dėl to per pastaruosius 10-20 metų labai padaugėjo alergijų kviečiams ir kviečiuose esančiam gluteinui.  Jie įtariate maisto alergiją, tai reikia nevartoti labiausiai alergiškų maisto produktų bent 2 savaites. Po to pradėti valgyti po vieną įtariamą alergizuojantį produktą ir žiūrėti kaip organizmas reaguoja. Jei vėl pradeda pasireikšti alerginiai simptomai, galima įtarti, kad jūs tam produktui esate alergiškas ir jo reikia vengti.

Alergija kaip narkotikas

Dažniai žmonės yra alergiški ar jautrus tiems produktams, kuriuos jie labiausiai mėgsta ir sako, kad be jų negalėtų gyventi. O tai yra dėl to, kad organizmas negaudamas šio maisto siunčia į smegenis signalą (panašiai kaip narkomanui - poreikis naujos dozės narkotikų). Suvalgius alergiją sukeliančio maisto, organizmas trumpam jaučia pasitenkinamą, organizme gaminasi endorfinai ir kitos nuotaiką keliančios medžiagos, bet tai trunka tik trumpai ir po to pasireiškia alergijos simptomai. Beje, tas pats vyksta ir su saldumynų mėgėjais.  Cukraus troškimą dar labiau sustiprina grybelinė kandidos infekcija.  Valgant daug cukraus, saldumynų bei rafinuotų produktų ji įsivyrauja – sukeldama žarnyno mikrofloros disbalansą.

Kaip su alergijomis kovoja šiuolaikinė medicina ir daugelis žmonių?

Deja, šiuolaikinė medicina nuo alergijų kenčiantiems žmonėms mažai kuo gali padėti, nes pagrindinai disponuoja simptomus valdančiais  metodais – antihistamininiais vaistais. Deja, toks gydymo metodas prilygsta šiukšlių šlavimui po kilimu, nes histamino gamybos slopinimas alergijos kaip ligos nepašalina, o tik sušvelnina simptomus. Nereikia tačiau per daug sumenkinti šių vaistų svarbos, nes neretai jie gelbsti žmogaus gyvybę.

Kaip efektyviai atsikratyti alergijų ar bent sumažinti jo pasireiškimą?

Kadangi dauguma alergijų yra dėl nusilpusios imuninės sistemos, išsekusių antinksčių ir netinkamos mitybos, tai atsakymas kaip ir aiškus – reikia stiprinti imuninę sistemą bei antinksčių veiklą ir sureguliuoti mitybą.

Kas silpnina imuninę sistemą?

Imuninę sistemą ir antinksčius labai silpnina stresas, todėl jo reikia kaip galima vengti, bei daryti atsipalaidavimo pratimus kaip gilus kvėpavimas, meditacija, savihipnozė.

Imuninę sistemą silpnina netinkama mityba ir ypač cukrus. Daugelis žmonių pastoviai vartoja per daug cukraus ar jo turinčių produktų (saldumynai, baltų miltų gaminiai, kurie beveik prilygsta cukrui). Tai silpnina jų imuninę sistemą. Cukrus labai sutrikdo žarnyno bakterijų balansą, nuo kurio didele dalimi priklauso efektyvus imuninės sistemos funkcionavimas. Todėl visais įmanomais būdais, pasitelkus valią, moksliškai pagrįstus patarimus, išsiaiškinus kiek įmmanoma netinkamus įpročius ir valgius,  stengtis atstatyti normalų žarnyno funkcionavimą.  Gerųjų bakterijų dauginimąsi skatina bananai, špinatai, nepasterizuotas rūgpienis (surauginamas nepasterizuotas pienas), svogūnai, česnakai (žali!, bet reikia vartoti saikingai, nes yra manoma, kad per didelis česnako vartojimas gali naikinti naudingas bakterijas). Nemotyvuotas antibiotikų kursas gali labai sutrikdyti žarnyno floros balansą, o jo atstatymas gali užimti daug laiko ir pastangų,  o kartais ir ilgai nepavyksta  atstatyti. Tokiais atvejais patariama  vartoti žarnyno bakterijų papildus, bet problema yra ta, kad daugelis jų yra beverčiai, o skrandžio rūgštis daugelį jų sunaikina skrandyje.  Tik nedaugelis naudingų bakterijų pasiekia žarnyną.

Žarnyno florą naikina chloras

Žarnyno florą naikina ir vandenyje esantis chloras, todėl krano vandenį reiktų gerti bent kiek pastovėjusį. Butelių vanduo ne ką geriau, nes plastikiniai buteliai gaminami iš naftos produktų ir atpalaiduoja į vandenį toksinus – bisfenolį A. Būna ir taip, kad buteliuose parduodamas vanduo yra iš krano ...  tada kyla klausimas ar verta jį pirkti. Be to plastikas labai teršia aplinką, nes jis nesuyra tūkstančius metų.

Organizmo užterštumas ir imuninė sistema

Organizmo, ir visų pirma žarnyno, užterštumas yra tiesiogiai susiję su imunine sistema ir net yra sakoma, kad daugelis ligų prasideda žarnyne. Žarnyno funkcija,  kaip tik ir sutrinka, dėl žarnyno floros disbalanso bei nesveikos mitybos. Kai organizmas nebesugeba neutralizuoti ar pašalinti atliekų ir toksinų per inkstus, žarnyną, plaučius, kepenis, toksinai gali pradėti išsiskirti per odą  spuogų ir bėrimų pavidalu ir tai dažnai diagnozuojama kaip odos alergija. Oda netiesiogiai, tačiau atspindi kepenų ir žarnyno būklę, todėl subalansavus žarnyno veiklą  egzema dažnai išnyksta. Egzema gali būti ir dėl nepakeičiamų riebalinių rūgščių (omega 3) trūkumo, todėl patartina vartoti geros kokybės žuvų taukus ar linų sėmenų aliejų

Odos alergija

Odos alergija (egzema ir kitos) gali būti ir dėl naudojamų chemikalų, kurių gausų įvairiuose valikliuose ir kūno priežiūros produktuose.

Šienligė

Tai viena labiausiai paplitusių alergijų. Nuo jos pavasarį ir vasarą kenčia daug žmonių. Yra manoma, kad šienligė atsiranda dėl nusilpusios antinksčių bei nusilpusios imunines sistemos veiklos. Antinksčiai nusilpsta dėl nuolat patiriamo streso, kas šiandieninėje visuomenėje yra labai paplitę.

Bronchinė astma

Bronchinė astma plinta vis labiau. Jos priežasčių yra daug: oro užterštumas, ypač dėl iš dyzelinių variklių sklindančių teršalų, kurie įstringa plaučių audinyje ir taip jį dirgindami sukelia astmą. Astmą gali sukelti ir įvairūs oro gavikliai, kurie savo sudėtyje turi pavojingų medžiagų.  Geriau tikrų naudoti natūralius eterinius aliejus. Astmą sukelia ir jos simptomus paūmina blogas patalpų oras – dulkės, pelėsių sporos ir kt., todėl kenčiantiems nuo astmos reikia gerai vėdinti namus ir išvalyti visus pelėsius ir dulkes. Jei leidžia galimybes, įsigyti gerą oro filtrą. Astmą sukelia ar simptomus paūmina kai kurie valikliai su chloru, todėl jų reikėtų vengti. Patartina vengti baseinų ir viešų jakuzi, kuriuose naudojamas chloruotas vanduo, nes šildomas vanduo garuoja labiau. Tyrimai parodė, kad plaukimo baseinų prižiūrėtojai daug dažniau serga kvėpavimo takų ligomis ir labiau rizikuoja susirgti astma. Šienligę, slogą bei bronchinę astmą paūmina pieno produktų  (ir ypač pasterizuoto) vartojimas.

Kaip išvalyti užsiteršusį organizmą?

Išvalyti užsiteršusi žarnyną, atstatyti gerą žarnyno bakterijų balansą ir išgydyti alergiją reikia daug pastangų ir laiko. Patartina valgyti kuo daugiau žalio maisto, skaidulų, nes skaidulos yra kaip žarnyno šluota. Žinoma, reikia vengti cukraus, pieno produktų, kviečių ir rafinuotų produktų. Toksinams šalinti yra naudinga  pirtys ir ypač infra raudonų spindulių.

Galvos skausmas ir maisto alergija

Nediagnozuotos maisto alergijos (kai kurių maisto produktų netoleravimas) gali sukelti pajuodusius paakius, nuovargį, sąnarių skausmą, chronišką sinusitą, niežėjimą, bėrimus ir dar daugelį kitų simptomų, kaip pavyzdžiui galvos skausmą.

Žurnalo „Allergy and Immunology Journal“ duomenimis, nuo migrenos kenčia bent 18% pasaulio populiacijos ir viena iš priežasčių yra maisto alergijos arba/ir maisto netoleravimas. Galvos skausmą sukelia IgG antikūnai, kuriuos gamina imuninė sistema siekdama neutralizuoti į kraują patekusius alergiškų produktų baltymus. Skirtingai nuo IgE antikūnų (alerginė reakcija pasireiškia iš karto maistui patekus į organizmą), IgG antikūnių reakcija pasireiškia daug vėliau, todėl nėra lengva atrasti problematinį produktą.

Nuskausminamieji vaistai tik trumpalaikis sprendimas

Galvos skausmą malšinantys vaistai yra tik trumpalaikis sprendimas, kuris gydo simptomą, o ne jo priežastį. Vaistai tik kuriam laikui praplečia kraujagysles ir numalšina skausmą, bet kaip ir visi vaistai  jie turi nemalonius pašalinius efektus. Todėl jų reiktų nevartoti arba iki minimumo sumainti jų vartojimą.

Galvos skausmas dėl vandens trūkumo

Galvos skausmas dažnai būna dėl vandens trūkumo (dehidracijos). Dažnas atvejis, kai pradėjus gerti pakankamai vandens galvos skausmas išnyksta. Galvos skausmą galima malšinti dedant šaltus kompresus. Tai sumažina kraujo tekėjimą į galvą ir kuriam laikui neutralizuoja skausmą. Dar gali padėti imbieras ir ženšenis.

Bet kokiu atveju įtariant alergizaciją ar kenčiant nuo paminėtų simptomų, geriausia kreiptis į specialistą - alergologą, kuris patars kokius tyrimus atlikti yra tikslingiausia, kaip interpretuoti tyrimų atsakymus, patars racionaliausius problemos sprendimo būdus.



Lėtinės alergijos nustatymas

Specifinių 273 maisto alergenų IgG nustatymas (IMUPRO 300)